For skikkelig lenge siden lagde man lefser for å oppbevare poteter gjennom året. Men i dag har vi kjøleskap, fryser og poteter hele året, så hva er greia nå? For det første er lefser skikkelig godt, det er et “must” på alle kakebord og tar lite plass i fryseren. For det andre er lefsebakst en viktig del av kulturarven – og den må vi ta vare på!

Her er Møyfrid Sirevåg sin lefseoppskrift

Utbakt-lefse

Skikkelig Jærlefse!

Selv er jeg fra et lite bygdesamfunn, hvor det var helt naturlig med bakstekoner og bygdedans. Da jeg fikk mitt første barn spurte jeg farmor om hun kunne lære meg bakstekunsten, men da var jeg for ung. Etter at barn nummer to kom, var jeg ikke så langt i fra, men like etter jeg var ferdig med ammetåka og var klar for å sette i gang ble farmor dårlig og døde.

Det var et enormt tap, ikke bare for meg og familien, men for hele bygda, som nå måtte finne en ny bakstekone de kunne få lefser fra.

Nå når jeg er enda litt «mer voksen» opplever jeg at statusen i min generasjon er at vi har glemt den matkulturen vi er oppvokst med, og ikke tatt oss bryet med å lære slike ting som lefsebakst, komlegryter og grovbrød med gomesø.

Heldigvis finnes fortsatt slike fantastiske damer som Møyfrid Sirevåg, ikke bare lager hun helt NYDELIGE lefser, men hun åpner hjemmet sitt og demonstrerer, forteller og deler. Jeg er bare så takknemlig at jeg er i ferd med å gå rundt meg selv.

Her lærer jeg å lage skikkelig Jærlefse av Møyfrid Sirevåg ? #farmorsioppskrift

Et bilde publisert av @farmorsbeste

Så takket være Møyfrid er jeg endelig i gang, og jeg har allerede laget mine første lefser! Og etter litt prøving å feiling ble det jammen meg et godt resultat til slutt. Jeg skjønner nå hvorfor farmor ville at jeg skulle være «voksen» før hun kunne lære meg lefsebaksten. For å lage lefser er absolutt ikke lett!

Til uka skal jeg vise dere hvordan det gikk da jeg prøvde meg på Møyfrid si oppskrift på skikkelig Jærlefse. Så følg med! 🙂
… og det er ikke hver dag man får bruk for strømpebukser på kjøkkenbenken:

Lefsekjevle

Et av Møyfrid sine triks som fungerte helt supert!

En liten oppsummering av hvordan det gikk da jeg lagde jærlefse 16. mai ???

En video publisert av @farmorsbeste

– Ingrid 🙂