En strålende sommerdag i slutten av mai sto jeg på utsiden av det gamle Apoteket på Bryne, med friske fine blomster plantet på utsiden. Åh, for et ærverdig, nydelig bygg det er! Fantastisk at det endelig er i drift igjen.

Vi blir møtt av en travel mann med kokkeklær og et lurt smil: «Eg seie det med en gang, eg sovna der oppe». Sommersesongen er i gang og Heine Grov tar naturligvis de minuttene han har til overs og bruker dem fornuftig – på en høneblund.

Han har habile lokalhistoriekunnskaper og jobber fortsatt for å få lokalene best mulig. Mye er restaurert og pusset opp, og samtidig har de gjort en glimrende jobb med å beholde den herskapelige, gamle sjarmen.

Inne på kjøkkenet blir vi møtt med store brett med ferske urter, saltet kjøtt og store sylteglass med masse godt.

Denne mannen har orden på sakene sine, og ikke bare lager han god mat, men han lager alt fra bunn av. «Det er utrolig viktig at vi alle bruker det vi har rundt oss for å ta vare på lokale næringen, miljøet og tradisjonene våre». Det er det viktigste vi har, og det som en gang for lenge siden var helt naturlig glemte vi en stund, og jeg er SÅ glad for at noen har begynt å sette fokus på det igjen.

Jeg fikk mange gode historier og fantastiske smaksopplevelser! De sylta grønnsakene hans kan ikke sammenlignes med noe annet jeg har smakt, og jeg var så heldig at jeg fikk dele oppskriften med deg.

Personlig er jeg spesielt begeistret for de ingefærsylta gulrøttene, men her er noe for en hver smak.

heine_grov
Sylta grøne tomatar
Ferdig vare ca. 2,5 liter

750 g grøne tomatar
500 g syrlege eple
250 g løk, grovhakka
1 ss salt
100 g rosiner
500 g sukker
2 ½ dl eplesidereddik eller kvitvinseddik
Revet skal og saft av 2 sitronar
100 g frisk ingefær
2 røde chili utan stein og det kvite, finhakka

Krydderpose
1 ss korianderfrø
2 ts heil svart peppar
1 ts heil nellik
1 stor kanelstong, knust
Kjernehus og skal av eple
Pakk alt i gas og knyt igjen.

Framgangsmåte
Grøne tomatar er vanskelege å flå, så om du ikkje har noko i mot skal så kan du la skalet være på. Hakk tomatane grovt. Skrell epla, stikk ut kjernehuset og skjer dei i bitar på 1×1 cm. Ha tomatar, eple, løk og salt i ei stålgryte. Kok sakte opp og la det småkoke i ca 20 minutt. Tilsett rosiner, sukker, eddik, sitronsaft og skal, ingefær og krydderpose. Kok til sukkeret har løyst seg opp. La det småkoke i ca. 30 minutt, eller til chutneyen er tjukk. Tilset chili. Ha chutneyen i varme sterile glas og lukk dei.

Ingefærsylta gulrot
Råvarer til eitt stort glas

1 kg gulrøter
70-100 g frisk ingefær
2 dl mild eddik, eplesider eller Kvitvin
Revet skall og saft av 1 sitron
1 ½ dl vann
400 g sukker
4 ss honning
1 ss salt
2 syrlige eple
2 røde chili
1 handfull frisk koriander

Framgangsmåte
Vask og skrell gulrøtene og riv dei grovt. Skrell ingefær og riv den fint. Tilsett eddik, skal og saft av sitron, vann, sukker, honning og salt. Bland godt. Dekk med plast og sett i kjøleskap til neste dag.

Skrell og reinsk epla og kutt i små terningar. Kok opp epleterningar og blandinga frå dagen før. Kok i en halvtime eller til massen begynner å tykne. Tilsett finhakket chili, fri for frø og hinner, og hakket koriander. Kok opp. Fyll på varme glas og skru lokket godt på.

Dette sylta tilbehøret kan med fordel lages i god tid slik at smaken får satt seg.
Kan oppbevarast et par månader i kjøleskap.

Pickles
Eit stort glas

125 g agurk
125 g blomkål
150 g gulrøter
125 g raudløk
125 g purre
100 g salt
1 ts nellikspikre
1 ts malt muskat
2 laurbærblad
1 dl mild eddik, kvitvin eller eplesider
3 dl vann
1 dl sukker
1 ss salt

Framgangsmåte
Vask og reinsk grønsakene. Del agurken på langs og skrap ut kjernen, men la skalet vere på. Del agurken i stavar, blomkål i små bukettar, gulrøter i halve skiver, raudløk i tynne båtar og purre i tynne skiver. Ha alle grønsakene i ein bolle og bland godt. Hell på kaldt vann til det dekkjer og tilsett salt. Dekk med plastfilm og trykk ein ny bolle ned slik at den pressar på grønsakene. La det heile stå natta over.

Sil av laken neste dag. Smak på grønsakene. Er dei veldig salte, skyll dei i kaldt vatn. Hell grønsakene i eit dørslag.

Bland nellikspiker, sennepsfrø, muskat, laurbærblad, eddik, vatn, sukker og salt i ein kjele. Kok opp og skum av. La blandinga trekke i 5 minutt.

Ha grønsakene på varme glas. Hell den kokande kryddereddiken over grønsakene og skru på lokk. Pickles kan oppbevarast nokre månader i kjøleskap.

Jeg vil bare si tusen, tusen takk til Heine for de gode historiene, verdifulle oppskriftene og den nydelige maten. Jærkjøkkenet hadde ikke vært det samme uten deg 🙂

– Ingrid