Bjørkesaft

7,5 l bjørkeblad
20 l vann
2,5 l einebærblad
10-12 stk enebær
3 kg sukker
10 sitroner

SLIK GJØR DU
Legg bjørkebladene i en stor gryte og hell over 12 l vann. Dette skal stå og trekke (ikke koke) i 1 time før bladene siles ut. Det er veldig viktig å bruke gryte av rustfritt stål, og ikke aluminium, fordi da får saften en helt annen smak og blir ikke like god.
Legg einebærblad og enebær i en separat gryte med 8 l vann og la denne òg trekke i 1 time før bladene og bærene siles ut.
Bland sammen væsken fra begge grytene, slik at du har totalt 20 l saft samlet. Ha i sukker og saften fra alle sitronene. Rør til sukkeret er oppløst, før du siler saften på rene, tette glass asker.
Ved servering blandes 1 del saft og 2 deler vann. Saften kan fryses, og holder seg god i opptil to år.
Best resultat får du ved å lage saften om våren – gjerne i mai, for da er bladene rikest på vitaminer og mineraler.

 


Etter oppskriften til Britt Enoksen.