Gomme

Jærgomen er kjent for sin luftige konsistens og rause sødme. Denne oppskrifta kommer fra Ingrid Netland fra Bryne, som igjen har arva den fra hennes mor. Fremgangsmåten er enkel, men gryta skal koke en god stund, og det er veldig viktig at du ikke rører i den underveis! Følger du Ingrid sin oppskrift kan du være sikker på at du får en skikkelig god, luftig og søt jærgome. Og så er jo lefse og gome en uslåelig kombinasjon på jærske selskapsbord…

Gomen smaker best om du avkjøler den før servering. Det går også helt fint å fryse gomen. Et annet tips er å ta vare på gomesøet og bruke denne til grovbakst i steden for vann. Da får du et helt nydelig resultat!

INGREDIENSER
6 l helmelk
2 l kulturmelk
500 g kandissukker
30 egg
500 g lys sirup (1 boks)
500 g mørk sirup (1 boks)

SLIK GJØR DU
Hell helmelken og kulturmelken i en stor gryte og rør om. Det er viktig du velger en stor gryte med god klaring siden gomen vokser en god del under koking.

Fordel kandissukkeret jevnt rundt i gryta.

Visp lett sammen eggene og hell røra nedi gryta i sirkler. Husk at du nå ikke skal røre.

Hell begge boksene med sirup i sirkler rundt i gryta.

Kok opp gryta på forsiktig varme. Senk deretter temperaturen og la gryta småputre i 7,5 time. Ingrid pleier å sette den på om natten, og tidlig om morgenen er gomen ferdig.

MER OPPSKRIFTER OG BILDER I BOKA – BESTILL DEN HER

ARVE Error: no id set