Grovbrød

(Gir 3 brød)
75 g fersk gjær
150 g grov rug
200 g grovt hvetemel
150 g havregryn
1,5 kg hvetemel
100 g solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
2 ts salt
3 ss rapsolje
3 dl melk
1 l vann

Bland gjæren ut i litt fingervarmt vann (ca 37 °C), og bland så det tørre i det våte og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter. Gi frøene et lett oppkok i 5 dl vann (solsikke, sesam og linfrø) slik at de blir mykere, sil av og ha de oppi resten av brødblandingen. Tilpass med 50-100 g mer hvetemel om deigen blir for seig. La deigen heve i minst 30 minutter.

Del opp deigen i 3 emner og legg hver del i en smurt brødform. Steik på 160 °C med varmluft, midt i ovnen i ca. 30 minutter, til brødene har fått en gyllen og fin farge.

Tips: Hemmeligheten til Marta er å erstatte 5 dl av vannet med gomesø. Da får brødet en ekstra god sødme! Oppskrift på gome finner du her.

MER OPPSKRIFTER OG BILDER I BOKA – BESTILL DEN HER