Kjøtt og suppe

(6 porsjoner)
1,5 kg bog av okse
2 ts salt
2 ts hele pepperkorn

SUPPE
1 hodekål
500 g kålrot
500 g gulrot
350 g knollselleri
300 g pastinakk
200 g purreløk
70 g smør

LØKSAUS
1-2 kepaløk
100 g smør
1-2 ss hvetemel
1 ts sukker
1 ss eddik

SLIK GJØR DU
Kok kjøttet i en stor gryte med vann nok til å dekke kjøttet. Du kan eventuelt ha i ekstra margbein for mer smak. La det fosskoke i ca. 10 minutter, før du skrur ned varmen og tar bort skummet som legger seg på toppen. Tilsett salt og pepper (ha pepperen i en tesil, så slipper du pepperkorn i maten etterpå) og la kjøttet trekke videre på lav varme i ca. 1,5 time.

SUPPE
Ta ut eventuelle margbein fra gryten for å få bedre plass. Skjær opp grønnsakene, og legg de i gryten med kjøttet. Tilsett kålet først, deretter kålrot, gulrot, sellerirot, pastinakk og purreløk. Kok dette sammen til grønnsakene er passe møre.

LØKSAUS
Hakk opp løken og kok den i en liten kjele sammen med smøret på lav varme til løken er mør. Strø over hvetemel og rør om til sausen er glatt og klumpfri. Spe så med kjøttkraft til du oppnår ønsket tykkelse, og la den småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med eddik og sukker.

Server grønnsakssuppen som forrett, og kjøttet som hovedrett sammen med kokte poteter og løksausen. Nå mangler bare desserten så har du en fullverdig treretters.

MER OPPSKRIFTER OG BILDER I BOKA – BESTILL DEN HER