Komlegryte

”Du lager verdens beste komler, farmor”, får Oddbjørg stadig høre fra barnebarna som titt og ofte er hjemme på middag. Komleoppskrifta hun deler med oss er slik Oddbjørg husker den fra mor si, og gir myke og litt seige komler – slik som hun og familien på Klepp liker de best. Komletradisjonen står sterkt på hele Sør- og Vestlandet, og kjennes utenfor Rogaland under navn som raspeball, potetball, kompe og klubb. Det finnes mange varianter av hvordan komler blir servert, og Oddbjørg minnes spesielt godt den gang hun i 1959 gikk på Solborg Folkehøgskole i Stavanger, da sørlendingene skulle ha sukker på komlene. Dette var noe Oddbjørg ikke var vandt med hjemmefra, fordi komlene skulle serveres med salt pinnekjøtt, godt kokte grønsaker og smelta meierismør.

Dette trenger du til 16 komler á 6 personer

[edgtf_unordered_list style=”circle” animate=”no” font_weight=””]

  • 2 kg ukokte poteter (pink)
  • 1 ts salt
  • 50 g lettkokte havregryn
  • 75 g byggmel
  • 225 g hvetemel

 

Tilbehør

  • 1,2 kg pinnekjøtt
  • 6 gulrøtter
  • 3-4 poteter
  • 1 kålrabi
  • Smelta meierismør

[/edgtf_unordered_list]

 

Slik gjør du

Kvelden før komlemiddagen legger du pinnekjøttet i vann for trekking, og gode tre timer før servering dagen etter er du klar for å sette i gang. Legg pinnekjøttet i en stor kasserolle og full opp med vann til det dekker alt. La det koke i omtrent to timer til kjøttet slepper lett fra benet. Legg deretter over kjøttet i en liten gryte slik at det holder seg varmt mens du koker komlene.

I det kjøttet er på kok, så skreller du potetene, deler de i biter, og maler de enten med en hurtigmikser eller med raspa på et rivjern. Oddbjørg får best resultat når hun bruker pink-poteter, men andre sorter med rødt skall kan også brukes. Potetmassen avgir mye vann, og må derfor siles i en sikt før du heller massen over i en stor bolle og rører inn saltet. Tilsett deretter havregryna, byggmelet og hvetemelet. Bland alt sammen til en jevn masse med hendene – bruk gjerne plasthansker som du får hos apoteket. Det er viktig at du ikke bruker for mye hvetemel, så hold av litt til slutt og bruk dette til å tilpasse konsistensen på komledeigen. Resultatet skal være en løs deig, men likevel så fast at du enkelt kan forme faste, fine komler.

Komlene skal kokes i krafta fra kjøttet. Fyll på med litt mer vann og gi væska et oppkok. Form komledeigen til passe store boller med hendene og legg de forsiktig ned i den kokende krafta. Oddbjørg synes det er enklest å forme deigen med plasthansker. Legg først ti komler nedi gryta, og når disse flyter til overflaten legger du nedi de ti neste. Da unngår du at de smelter sammen. La gryta småkoke i 45 – 60 min. Del en komle i to og se om den er glatt inni – da er den ferdig.

De siste 30 minuttene av koketida legger du gulrøtter, poteter og kålrabi i skiver nedi blant komlene. Oddbjørg koker i tillegg alltid litt kjøttpølser ved siden av, og serverer med smeltet smør og kald kulturmelk.
MER OPPSKRIFTER OG BILDER I BOKA – BESTILL DEN HER