Lefser

Møyfrid Sirevåg sine lefser baserer seg på en oppskrift hun fikk av hennes mor da hun vokste opp hjemme på gården. Nå bor Møyfrid på Nærbø og holder ofte kurs i lefsebaking og annen takkebakst. Det er egentlig ikke så veldig vanskelig, men det finnes hundrevis av forskjellige varianter av lefser. Møyfrid Sirevåg si oppskrift på potetlefser er slik vi kjenner den typiske jærske lefsa, og inneholder semulegrøt og Beate-poteter, som gjør hennes lefser unike på smak, konsistens og sødme. Har du en ren kalender og utstyret og ingrediensene på plass er det ikke så mye mer som skal til.

DETTE TRENGER DU
Ullpapp eller undersiden av en voksduk (melet)
Kosteskaft
Vanlig kjevle
Lefsekjevle (optimal vekt på 900g-1000g)
Kjøkkenmaskin
Takkekost
Kjøkkenhåndkle/gamle laken
Sprayflaske
Strømpebukse
Kjøkkenvekt
Gryter
Slikkepott/smørekniv
Kvern/potetmoser
Saks
Halvstor plate (anbefaler en stor skjærefjøl eller kryssfinerplate)
Takke

LEFSEDEIG
400g kokte, malte poteter (Beate)
200g semulegrøt
Ca. 250g hvetemel

LEFSEKREM
375g smør
125g melis
250g sukker


SLIK GJØR DU
Først koker du semulegrøt og poteter. Semulegrøten lages etter anvisningen på pakken, og hvis du ikke har tenkt å ha semulegrøt til middag utenom, så anbefaler jeg at oppskriften halveres. Skrell deretter potetene mens de fortsatt er varme, før du kverner eller moser dem. Mens det står og gjør seg kaldt klipper du til voksduken i samme størrelse som takka, meler den godt og tar strømpebuksen på lefsekjevla.

Bland deretter sammen potetene og grøten med hvetemelet i kjøkkenmaskinen inntil du har en myk og fin lefsedeig.

Ha deigen på melet bord og rull den til en pølse. Lag emner på 130g til liten takke (45cm) eller 170g til stor takke (60cm). Rull emnene til runde fine boller uten sprekker (viktig for å få runde fine lefser) og kjevle de ut på underlaget du klippet til. Først bruker du vanlig kjevle til emnet er like stort som en middagstallerken, så bruker du lefsekjevla for å få rue fine lefser. Pass på at du ikke er for hardhendt når du kjevler ut, og at lefsa ikke ligger for lenge på underlaget siden den lett setter seg fast, og da må du krølle den sammen og kjevle den ut på ny.

Rull lefsa inn på kosteskaftet, og rull den ut over den varme takka. Etter hvert når de begynner å få lysebrune flekker, kan du snu dem og steke dem på andre siden. Møyfrid sprayer dem med vann av og til under stekingen, det kalles «å kjina» og gjør at sluttresultatet blir mykere i konsistens. Når de er ferdig stekt så legger du lefsene oppå hverandre, men pass på at du har en plate (eller ei ganske stor skjærefjøl) for å legge litt press over dem. Dette er for å unngå at lefsene krøller seg. Bruk takkekosten og børst av gammelt mel fra takka før du steker en ny.

Før lefsene skal smøres bløter du dem i vann. Møyfrid fyller alltid oppe en stor vaskekum og dypper lefsene oppi, men du kan også bruke en balje. Legg fuktige kjøkkenhåndkle mellom hver av lefsene og la dem ligge i 30 min – 1 time. Er de fortsatt for tørre kan du spraye dem med litt vann underveis.

Bland sammen smør, sukker og melis til en myk krem. Pass på at kremen ikke blir for stiv, det er da lett å smøre et for tykt lag. Bruk en god smørekniv eller slikkepott og fordel kremen godt utover. Det finnes mange forskjellige preferanser på lefsekremen og hvordan den skal være. Møyfrid liker best når den er søt og god, og etter hennes smak er det viktig med sukker, og ikke bare melis. Jeg siterer: «Dæ æ godt at det knorpa litt i tennene når du ede lepsa», og der er jeg for så vidt enig med Møyfrid.

Brett til slutt to av siden på lefsa inn mot midten før du folder hele lefsa sammen.

Dersom du skal fryse lefsene er det viktig at de blir pakket så lufttett som mulig inn i plastfolie og plastpose. Ellers er det greit å understreke at dette er en liten oppskrift som kun gir 5-6 lefser (kommer an på om du bruker liten eller stor takke) og at dersom du vil lage flere er det aller best å lage den i flere omganger for at den skal holde seg fin under bakingen.

Et lite tips til slutt er å være oppmerksom på at det meler veldig, så du kan med fordel velge å ikke vaske kjøkkenet i forkant av bakingen, eller stå ute, dersom du har mulighet til det. Har du ekstra god tid vil jeg også anbefale å bake lefser fordelt på to dager. Steke den ene dagen, og bløte og smøre den andre.

For flere tradisjonsrike oppskrifter:
Kjøp våre kokebøker her